Lapseņu iznīcināšana


Lapsenes mēdz ierīkot pūzni cilvēku tuvumā, piemēram, vecos grauzēju mitekļos, dēļu vai malkas krāvumos, jumta korēs, ēku bēniņos, koku dobumos, putnu būros, pastkastītēs un citās vietās, kur tās būs pasargātas no lietus un tiešiem saules stariem. Pūzni tās veido no papīram līdzīgas vielas –satrupējušas koksnes, ko sakošļā un samitrina ar siekalām.

Ja lapsenes savu pūzni izveidojušas vietā, kur tās cilvēkam netraucē, tad nevajag tās iznīdēt, jo to darbošanās dārzā ir noderīga – tās apputeksnē dārza augus un palīdz cīņā ar kaitēkļiem.

Tai pat laikā, lapsenes ir neprognozējami un agresīvi kukaiņi, kuru dzēlieni, it īpaši, ja cilvēkam ir alerģija pret kukaiņu kodumiem, var būt bīstami cilvēka veselībai un pat dzīvībai.
Lapsenes visaktīvāk rosās vasarā ogu un augļu laikā. Tāpēc uzmanīgi jāēd augļi un jādzer saldinātie dzērieni, jo tos var būt iecienījušas arī bites, lapsenes un sirseņi jeb irši. Un visbīstamākās situācijas var rasties, ja iedzerot nepamanītu lapseni, tā iedzeļ mēlē vai rīklē.

Tāpēc, ja regulāri draud sadzelšana un, it īpaši, ja mājās ir mazi bērni, tad gan, lai justos droši, lapseņu pūznis ir jālikvidē saviem spēkiem vai jāizsauc profesionāli dezinsekcijas speciālisti.
Lapseņu pūznis pastāv vienu sezonu. Piemērotākais laiks, kad atbrīvoties no lapseņu pūžņa, ir pavasaris, kad jaunās lapseņu mātītes pēc ziemas guļas tikai sākušas veidot savas saimes, tad iesākto pūzni ir visvieglāk noņemt un iznīcināt.

Taču, ja pūznis pamanīts vēlāk – vasarā, kad tas jau ir pieņēmis krietni lielākus apmērus (lapseņu skaits rēķināms vairākos simtos), tad no tā atbrīvoties vairs nav tik vienkārši un ir jābūt īpaši piesardzīgiem. Lapsenes sava pūžņa tuvumā kļūst daudz agresīvākas un, ja jūtas apdraudētas, aizsargājot pūzni var uzbrukt bariem un tās spēj dzelt ne vienu reizi vien.

Savukārt rudenī vecā lapseņu mātīte (ligzdas veidotāja), darba lapsenes un tēviņi iet bojā. Pārziemo jaunās lapseņu mātītes. Pavasarī jaunās lapseņu mātītes izlido, sameklē jaunajam pūznim piemērotu vietu un sāk visu no gala. Veco pūzni tās parasti neizmanto, bet būvē jaunu netālu no iepriekšējās vietas.

Ja ar pūzni nav iespējams tik galā saviem spēkiem, tad lapseņu iznīcināšana būtu jāuztic profesionāliem dezinsekcijas speciālistiem. Dezinsekcijas speciālistiem ir speciāli aizsargtērpi un aprīkojums, kā arī viņi zinās kādu un kādā apjomā dezinsekcijas līdzekli pielietot.

Pirms lapseņu iznīcināšanas jeb dezinsekcijas nav jāveic nekādi sagatavošanās darbi. Vienīgi pūžņa apstrādes laikā mājiniekiem jāuzturas iekštelpās un logiem jābūt aizvērtiem.
Jāņem vērā, ka mēdz būt situācijas, kad lapsenes pūznis ir paslēps un atrodas grūti pieejamā vietā, tad pēc pūžņa iznīcināšanas var būt jāveic kādi remonta darbi. Tā pat pūznis var atrasties augstu, kad tā iznīcināšanai ir vajadzīgs pacēlājs vai citas speciālās iekārtas, kas savukārt palielina dezinsekcijas izmaksas. Jo grūtāk piekļūt pūznim, jo laikietilpīgāka būs lapseņu iznīcināšana.