Blaktis un to iznīcināšana


Kas ir gultas blaktis?

Gultas blaktis ir sīki, plakani un ovālas formas rāpojoši kukaiņi-parazīti. Pieaugušās blaktis ir sarkanbrūnā krāsā, bet nimfas jeb mazuļi – caurspīdīgi. Gultas blaktis parasti dzīvo cilvēka tuvumā, piemēram dīvānā vai gultā, matraču krokās, mēbeļu plaisās, aiz tapetēm, apgaismes ķermeņos vai citās slēptās un tumšās vietās. Tās galvenokārt barojas ar cilvēka asinīm naktī, kad cilvēks guļ. Pēc barošanās tās atgriežas savā slēpnī. Normālā istabas temperatūrā blakts barojas ik pēc 5—10 dienām, taču tā var nebaroties pat mēnešiem ilgi, ja barība nav pieejama.  Cilvēks blakts kodumu nejūt, bet tie var cilvēkam izraisīt ādas kairinājumu (niezi) un alerģiskas reakcijas. Blakts mūžs ir aptuveni gads, kura laikā blakts mātīte var izdēt simtiem oliņu.

Kā blaktis nonākušas manā mājā?

Blaktis var nonākt dažādos veidos:

  • no kaimiņu dzīvokļa, izmantojot dažādas spraugas, vēdināšanas sistēmas, elektrības vadu kanālus, utt. Šajā gadījumā svarīgi dezinsekciju veikt arī kaimiņu dzīvoklī, no kurienes blaktis nāk;
  • no viesnīcas, restorāna, kuģa, vilciena, taksometra vai lidmašīnas ar personīgajām mantām (drēbēm, somām). Gultas blaktis ir sastopamas visa pasaulē;
  • iegādājoties lietotas mēbeles un citus priekšmetus ar tajos dzīvojošām blaktīm.

 

Pietiek ar vienu apsēklotu blakts mātīti, lai dažu nedēļu laikā rastos jauna blakšu invāzija.

Kā iznīcināt blaktis?

Gultas blaktis ir vieni no visgrūtāk iznīdējamiem kaitēkļiem, jo tās ir sīkas un spēj ielīst praktiski jebkurā spraugā, kā arī tām ir augsta rezistence pret indēm. Tāpēc neiesakām iegādāties veikalos nopērkamās indes un censties no blaktīm atbrīvoties paša spēkiem, jo tas problēmu nelikvidēs – blaktis tikai uz indes darbības laiku paslēpsies un pēc tam atgriezīsies atpakaļ. Veikalos nopērkamajām indēm nav tik spēcīga iedarbība kā profesionālajām, tāpēc blakšu iznīcināšana būtu jāuztic profesionāliem kaitēkļu apkarošanas speciālistiem, kas zinās kādas metodes, līdzekļus un kādā daudzumā izmantot.

PELIAS blakšu iznīcināšanu jeb dezinsekciju veic:

  • apstrādājot ar profesionāliem līdzekļiem gultu/dīvānu, pārējās mēbeles, grīdas līstes. PELIAS izmanto tikai Latvijā reģistrētus līdzekļus;
  • ar termo apstrādi – izmantojot speciālu aprīkojumu telpa tiek uzsildīta virs 50 grādiem, jo šādā karstumā blaktis un to oliņas iet bojā. Telpā temperatūra tiek kontrolēta ar termometra palīdzību.

 

Jāņem vērā, ka blaktis var dzīvot dīvāna/matrača iekšpusē, kur nav garantijas, ka tām piekļūs un iznīcinās termo apstrāde vai inde. Tāpēc, lai mazinātu iespēju, ka kāda blakts izdzīvo un atkārtoti rada blakšu invāziju, tad PELIAS kaitēkļu apkarošanas speciālisti pirms dezinsekcijas veikšanas iesaka:

  • izmest spilvenus, dīvānu/ gultas matraci, uz kura cilvēks guļ, ja tas ir lietots ilgāk par gadu;
  • drēbes, kas atrodas telpā, kurā cilvēks guļ, salikt plastmasas maisos. Šīs drēbes ir jāpārmazgā vismaz 60 grādu temperatūrā.