Prusaku iznīcināšana


Latvijā sastopamas četras prusaku (tarakānu) sugas – virtuves, melnais, ziemeļu un meža prusaks. No tiem virtuves un melnais prusaks dzīvo cilvēku mājokļos, bet ziemeļu un meža prusaks – savvaļā.

Latvijā visbiežāk sastopams ir virtuves prusaks (tarkāns). Pieauguša prusaka ķermeņa garums ir aptuveni 13-16 mm. Ķermenis ir gaiši brūnā, var būt arī tumši brūnā krāsā, kājas un antenas ir gaišākas par ķermeni. Prusakiem ir arī spārni, kurus tie praktiski neizmanto. Mātītes augumā ir mazliet lielākas par tēviņiem, taču tēviņi salīdzinoši ir mazliet šaurāki. Prusaki ļoti strauji vairojas – mātītes izdēj apmēram 4-7 olu kokonus un katrā kokonā ir apmēram 30 olas. No olas izdēšanas brīža līdz pieaugušam prusakam paiet tikai 1,5 – 2 mēneši un prusaks dzīvo apmēram 6 mēnešus.

Savukārt melnais prusaks pie mums ir retāk sastopams. Tas ir melnā vai tumši pelēkā krāsā. Augumā lielāks par virtuves prusaku. Mātītēm spārni ir īsi, bet tēviņiem – garāki. Spārni ir brūnganā nokrāsā un tie nosedz apmēram divas trešdaļas tā garuma. Dzīves ilgums  ir  1-1,5 gadi.

Prusaki bieži ir izplatīti daudzdzīvokļu mājās, jo tur ir ventilācijas ejas, kanalizācijas caurules un atkrituma vadi, kur tie var netraucēti vairoties un pārvietoties pa stāviem. Tā pat arī kopmītnēs, sabiedriskajās ēstuvēs un hosteļos. Tos var nejauši atnest mājās, iegādājoties lietotas mēbeles vai arī, ja tie ierāpo līdzi ņemamajā somā, pārtikas maisiņā vai kastē.

Prusaki ir iecīnījuši mājokļa siltākās vietas – aiz gāzes plīts, pie sildierīcēm, aiz ledusskapja, virtuves skapīšos, var iemitinās arī istabas mēbelēs vai pat elektroniskajās ierīcēs.

Prusaki ir vieni no dzīvīgākajiem kukaiņiem pasaulē, jo tie var izdzīvot praktiski jebkādos apstākļos, kā piemēram,  bez barības var iztikt 3 mēnešus, bez ūdens – 1 mēnesi un bez gaisa – pat 45 minūtes.

Prusaki galvenokārt ir visēdāji. Tie galvenokārt ir aktīvi naktī, taču tos var pamanīt arī dienas laikā vietās, kur parasti ir tumšs, mitrs un kur tie jūtas netraucēti. Tāpēc ne reti gadās, ka tos sākumā pat nemana, līdz ir sākusies invāzija.

Prusaku klātbūtne mājoklī nav tikai neērtība, diskomforts un nepatika vien, bet tas ir arī antisanitāri. Prusaki, dzīvojot netīrā, infekcijām labvēlīgā vidē, pārnēsā āpkārt slimību ierosinātājus un bojā produktus.

Protams, svarīga ir kārtības un higiēnas ievērošana, kārtīga telpu uzkopšana, ēdienu glabāšana slēgtos traukos. Taču, ja mājokli jau skārusi prusaku invāzija, tad PELIAS var palīdzēt no tiem atbrīvoties, veicot profesionālu dezinsekciju – prusaku iznīcināšanu, iznīdēšanu.

PELIAS profesionālie kaitēkļu apkarošanas speciālisti noteiks prusaku mitināšanās, barošanās un pārvietošanās vietas un izvēlēsies atbilstošu metodi un līdzekļus to iznīcināšanai, kā arī sniegs ieteikumus par turpmāk veicamajiem pasākumiem aizsardzībai pret šiem kaitēkļiem.